Verschil tussen deeltijd & duaal studeren | Ormad

Verschil tussen deeltijd & duaal studeren

Veelvuldig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen deeltijd en duaal studeren bij Avans. Een duale studie wordt met name gekenmerkt door de combinatie tussen leren en werken, waarbij men één keer per week naar school gaat en de andere dagen praktijkervaring opdoet bij een werkgever. Het is bij een duale studie verplicht dat het werk past bij de duale studie die gevolgd wordt.

Naast een duale studie, kan men ook kiezen voor het volgen van een deeltijd studie. Studeren in deeltijd kenmerkt zich met name, dat men een studie in de avonduren volgt naast een reguliere baan, dit bijvoorbeeld om een volgende stap in de carrière te zetten of voor omscholing. De functie die momenteel wordt uitgeoefend bij een werkgever hoeft niet passend te zijn bij de deeltijdstudie die gevolgd wordt. Daarnaast is bij een deeltijd studie contact tussen werkgever en opleidingsinstituut niet verplicht, waarbij dit bij een duale studie wel het geval is.

Er zijn diverse verschillen tussen deeltijd & duaal studeren:

 • Bij Duaal studeren ga je één keer per week naar school, de rest van de week leer je in de praktijk. Deeltijd studeren doe je doorgaans naast je werk in de avonduren.
 • Bij Duaal studeren zorg je voor een passende baan, die past bij de deeltijdstudie. Bij deeltijd studeren, maakt het soort werk dat je doet niet uit.
 • Bij duaal studeren heb je recht op studiefinanciering en/of een studentenreisproduct. Bij deeltijd heb je hier geen recht op.
 • Bij duaal studeren wordt een overeenkomst tussen student, werkgever en Avans afgesloten. Bij deeltijd studeren gebeurt dit niet (altijd).
 • ORM Ad Duaal studeren

  Bij ORM ad duaal studeren combineren je werken en leren. Voor een periode van 2 jaar lang ga je 1 keer per week naar school en werk je daarnaast 3 of 4 dagen bij je werkgever. Wanneer je kiest voor duaal studeren via ORM ’s-Hertogenbosch, dan kies je voor een duale studie waarbij je verzekerd bent van een actief betrokken werkgever én opleider. Om de periode van leren en werken zo goed mogelijk te laten verlopen wordt een contract afgesloten tussen de student, werkgever en Avans. In vergelijking met een deeltijdstudie, wordt bij een duale studie vaak de opleidingskosten (deels) vergoed door de werkgever.

  ORM Ad Duaal studeren in het kort:

  • In 2 jaar je HBO diploma
  • Werken en leren combineren
  • Doorgroeien in de retailbranche
  • 1x per week naar school

  Benieuwd welke vakken worden aangeboden en hoe je lesdagen er uit zien wanneer je duaal studeert bij ORM ad? Neem dan contact met ons op.

  Deeltijd studeren bij Avans Hogeschool

  Wanneer je kiest voor omscholing of extra scholing voor de volgende stap in je carrière, dan kun je kiezen voor een deeltijdstudie naast je reguliere baan. Een deeltijdstudie combineer je naast je reguliere baan, waarbij je vaak in de avonduren naar school gaat.

  Belangrijk om te weten is dat de student bij een deeltijdstudie geen recht heeft op studiefinanciering en/of studentenreisproduct.

  Meer informatie over het duaal of deeltijd studeren via Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch? Neem dan contact met ons op wij helpen u graag verder.

 
 • Contactformulier

  Heeft u vragen? Vul dan onderstaand formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 
 • Contactformulier

  Heeft u vragen? Vul dan onderstaand formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Zaterdag 28 januari 2023 zijn studiekiezers welkom op locatie Onderwijsboulevard, Xplora 3e etage.

X